W jakim banku założyć konto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

No właśnie mam dla swojego bezpieczeństwa ustawiony ten limit na 0. Sam go tak ustawiłem bo był predefiniowany na 50 zł.
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Ostatnio miałem przygodę w Ideabank, posiadam tam konto firmowe od jakiegoś czasu, miałem przygodę z komornikiem i wisiałem mu około 1500zł w rozliczeniu z poprzedniej sprawy, komornik zamiast zadzwonić do mnie że zostało do uregulowania pare złotych to jeb, wysłał do banku pismo o zajęciu rachunku bankowego.

Z racji że ten rachunek używam i posiadam na nim środki to machnąłem ręką, niech komornik sobie ściągnie to zamkniemy sprawę, mija tydzień, dwa, trzy, miesiąc a rachunek dalej wolny od zajęć więc dzwonie do komornika i mówię mu jaka sprawa, następnie odczekałem jeszcze ze dwa tygodnie a konto dalej nie ruszone więc udałem się do komornika i uregulowałem należność.

Konkluzja, ideabank jest przyjazny dla przedsiębiorców i nie blokuje rachunków z byle powodu :lol:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez piramida
        mija tydzień, dwa, trzy, miesiąc a rachunek dalej wolny od zajęć więc dzwonie do komornika i mówię mu jaka sprawa, następnie odczekałem jeszcze ze dwa tygodnie a konto dalej nie ruszone więc udałem się do komornika i uregulowałem należność.

Konkluzja, ideabank jest przyjazny dla przedsiębiorców i nie blokuje rachunków z byle powodu :lol:
        Piramida, być może jest to gest ze strony banku taka ich procedura działania, bo wiedzą, że komornik wysyła pismo także do dłużnika, dłużnik wie o zajęciu ale bank zanim wdroży procedury to dłużnik ma czas na wycofanie pieniędzy z konta.
        Do banku pismo idzie przez centrum korespondencji, potem wędruje między pionami itp,itd.
        Więc bank może spokojnie się wytłumaczyć komornikowi, dlaczego Ty wycofałeś pieniądze zanim Oni obciązyli konto.
        A tak na prawdę, to przy takich kwotach to komornik ma niemal "wyjebane" na to czy coś spłynie, czy nie.
        Ostatnio czyli w styczniu dałem do windykacji tytuł wykonawczy na niecałe 10.000kpln.
        Wpłaciłem niecałe 170pln na koszty, komornik się strasznie urobił, bo wysłał kilka zawiadomień o zajęciu wierzytelności (nawet ch...uj nie wysłał do wszystkich firm które wskazałem), potem długo nic, zero czynności u dłużnika, zero rozpoznania tylko liczą, ze ja im wskażę skąd pieniądze mają wyciągnąć...
        Niedługo pewnie umorzą, i będę musiał prezesa po sądach ciągać i z prywatnego majątku mu ściągać.
        Komornik jak ma pod skrzydłami jedną firmę farmaceutyczną i jeden bank to na plankton z wierzytelnościami po kilka-kilkanaście tysi ma wyłożoną lachę, bo z tych dwóch w.w. się spokojnie dobrze utrzyma.

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

kazik4x4, jest to też jakieś wytłumaczenie ale w tym przypadku zależało mi na uregulowaniu nalezności aby zakończyć sprawę, jak na razie plus dla Ideabank :lol:
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• barteq
            Rider
            • 2011
            • 309
            • Opel

Jakie konto z cashbackiem możecie polecić ? będę robił grubsze zakupy (wykńczeniowo-budowlane jeśli ma to znaczenie) i chciałem tylko do tego celu założyć takie konto.
            Z tego co się zorientowałem to chyba najlepiej Millenium ?
            Ktoś używa? może jakieś inne ?

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• parasite
              L&K
              • 2011
              • 1368

Millenium chyba tylko spożywcze, apteki i stacje benzynowe, więc raczej odpada w tym przypadku.
              AGR 112KM, 232Nm
              Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4721
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez maksiu
                Zamieszczone przez Alonzo_
                Dla mnie dość istotna jest też pewność że twór w którym trzymam kasę któregoś dnia nie zniknie....
                Polecam poszukać informacji o tym czy środki zgromadzone w ich banku objęte są BFG (Bankowy Fundusz Gwarancyjny). Jeśli tak to możesz spać spokojnie gwarantują zwroty do 100 000 Euro - tak więc wcześniej czy później odzyskasz kasę.
                Tak sobie myślę i zastanawiam za ile czasu, w oparciu o narastający procent wałków i oszustw, ustosunkowanie się do tego przez bank, spadnie do poziomu traktowania klienta z samochodem na gwarancji przez ASO, czyli na początku zawsze wszystko OK i problem w razie wypłaty większej gotówki.
                Nie wiem czy nie robię sobie jakiejś jazdy w głowie, ale jeden "wielki kryzys" już na świecie kiedyś był i wtedy też banki pokazywały "fuck'a" wszystkim którzy chcieli wycofać z banku swoje depozyty. Obecny czas być może nie jest tak drastyczny, ale też nie widać widoków na poprawę, ani w Europie, ani w Stanach. Oby historia nie zatoczyła koła...
                Artur

Komentarz

• maksiu
                  RS
                  • 2011
                  • 11466

Szukając po necie można się natknąć na coś takiego

oraz

Polecam zawsze przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy z bankiem czytać to co jest napisane drobnym drukiem :diabelski_usmiech Wszystko na początku wygląda pięknie a po krótkim czasie piękny czar pryska i bank łupi klienta aż miło, tak więc trzeba być czujnym - komercja tym żyje mają sztaby ludzi którzy non stop mają inne "ciekawe" oferty
                  Bądźcie czujni przy lokatach progresywnych - obiecują gwiazdkę z nieba ale np. tylko w ostatnim miesiącu trwania lokaty. Patrzcie na rzeczywiste oprocentowanie lokaty/kredytu (RRSO) takiego produktu.
                  Albo kredyt na 4% - niby super ale ciekawe gdzie jest haczyk - np. w zapisie że oprocentowanie to jest liczone przez cały czas trwania umowy kredytowej od kwoty kredytu jaki się wzięło a nie jakie pozostało do spłaty i z 4% w ofercie robi się np. 12 % o czym nigdzie nie było mowy.
                  Np Idea Bank i lokata na dobry początek (kwota lokaty 1 do 10 tys. zł czas trwania 1 lub 3 m-ce oprocentowanie 5,25% niby wszystko super ale https://wnioski.ideabank.pl/ideabank...zatek_0813.pdf paragraf 3 punkt 2 wprowadza pojęcie lokaty standardowej (cokolwiek to znaczy) po upływie pierwszego terminu. Takich sytuacji jest naprawdę większość. Nie ma róży bez kolcy zawsze gdzieś jest ten haczyk dlatego jak ktoś ma czas to niech się bawi w zakładanie i likwidowanie lokat/rachunków.
                  Co do mBanku i BZ WBK polecam ostrożność - ostatnio często mają problemy z bankowością elektroniczną (dostęp, przelewy)
                  Paweł

Komentarz

• dragster
                    Elegance
                    • 2009
                    • 895
                    • Honda

Czy jest jeszcze w jakimś banku możliwość zarządzania limitem płatności zbliżeniowych PayPass?
                    Silnik R18A2.

Komentarz

• maksiu
                      RS
                      • 2011
                      • 11466

Teoretycznie do każdej karty możesz ustalić własne limity ale poniżej limitu narzuconego przez bank.
                      Płatności zbliżeniowe są do małych kwot bodajże max. 50 zł jednorazowo więc czym tu zarządzać, po przekroczeniu kwoty limitu np. rachunek na 55 zł nie zapłacisz zbliżeniowo musisz wpisać pin aby zrealizować płatność, wtedy karta jest zwykłą kartą debetową w oparciu o aktualne saldo rachunku.
                      Słyszałem, że płatności zbliżeniowe nie są wogóle autoryzowane (sprawdzane saldo rachunku) więc teoretycznie możnaby zapłacić nie mając środków na koncie - aczkolwiek tej opcji nie sprawdzałem raczej nie polecam robić salda debetowego na rachunku ponieważ bank mógł wrzucić jakąś prowizję na taką okoliczność żeby posiadacza rachunku udupić przy każdej możliwej okazji i zabrać mu parę złotych
                      Paweł

Komentarz

• dragster
                        Elegance
                        • 2009
                        • 895
                        • Honda

Jasne, ale mi chodzi o ustawienie limitu płatności zbliżeniowych na 0. Inteligo wcześniej miało taką możliwość, ale od tego tygodnia już tak nie ma.
                        Silnik R18A2.

Komentarz

• maksiu
                          RS
                          • 2011
                          • 11466

Zmieniali w tamtym tygodniu system informatyczny pewnie stąd te problemy.

Nie milkną echa skutków ostatniego liftingu systemu bankowości internetowej Inteligo. Internet huczy, a klienci wylewają swoje żale na Facebooku. Część klientów banku internetowego została odcięta od pieniędzy na kilka dni. Inni narzekają, że zniknęły ważne funkcje.

Awaria w banku Inteligo - alarmują klienci. Z kont znikają pieniądze - twierdzą: "Oddajecie 100 zł". Użytkownicy banku …
                          Paweł

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9942
                            • Ford

No i Millenium też wycofuje się z "konta ze zwrotem", tzn. Dobrego Konta. Od 1 stycznia nie będzie zwracać 3zł za każde wydane 100zł...
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• maksiu
                              RS
                              • 2011
                              • 11466

Czterokrotna zmiana redyskonta przez RPP z NBPu w ciągu ostatnich miesięcy odebrała Bankom "trochę" dochodu więc banki szukają gdzie mogą aby sobie zrekompensować koszty :|
                              Paweł

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9942
                                • Ford

(...) banki szukają gdzie mogą aby sobie zrekompensować koszty :|
                                No to ja w tym rekompensowaniu Millenium już nie będę pomagał...
                                Adam... Używam:

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Zamieszczone przez Biszczu
                                  Zamieszczone przez Agamek12
                                  No i Millenium też wycofuje się z "konta ze zwrotem", tzn. Dobrego Konta. Od 1 stycznia nie będzie zwracać 3zł za każde wydane 100zł...
                                  gdzie to przeczytałeś?
                                  Po zalogowaniu masz w wiadomościach info.
                                  AGR 112KM, 232Nm
                                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• dragster
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 895
                                    • Honda

Przydatna ciekawostka: właśnie uruchomiono zastrzeganie kart pod jednym numerem: 828 828 828

Więcej: http://www.bankier.pl/wiadomosc/828-...u-3043869.html
                                    Silnik R18A2.

Komentarz

• Prim
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1040
                                      • Audi

Ale mimo wszystko Millenium jest przyjazne....
                                      Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• maksiu
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 11466

Zamieszczone przez dragster
                                        Przydatna ciekawostka: właśnie uruchomiono zastrzeganie kart pod jednym numerem: 828 828 828

Więcej: http://www.bankier.pl/wiadomosc/828-...u-3043869.html
                                        Dobrze że czytam forum OCP to się ciekawych rzeczy służbowych można dowiedzieć

Niby mój Bank jest uczestnikiem ale brak jakiejkolwiek informacji w tej kwestii - ciekawe kiedy zechcą nas poinformować drogą służbową o tym fakcie - zobaczymy.
                                        Paweł

Komentarz

• SS
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 16209
                                          • Superb III (3V3)

Niby mój Bank jest uczestnikiem ale brak jakiejkolwiek informacji w tej kwestii - ciekawe kiedy zechcą nas poinformować drogą służbową o tym fakcie - zobaczymy.
                                          jak Wasz klient zgłosi na ww numer a go oskubią Będą szukać winnego to i info dojdzie, niestety ktoś przy okazji oberwie
                                          Pisał Sebastian

Komentarz

• maksiu
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 11466

Zamieszczone przez SS
                                            jak Wasz klient zgłosi na ww numer a go oskubią Będą szukać winnego to i info dojdzie, niestety ktoś przy okazji oberwie
                                            Dlatego ja podaje konkretny bezpośredni numer tel. dla naszych klientów bez jakichkolwiek pośredników, gdzie zastrzeżenie jest robione od ręki a nie odsyłają klienta nie wiadomo gdzie i czy skutecznie karta zostanie zastrzeżona - początki działania mogą mieć "chorobę wieku dziecięcego".
                                            Paweł

Komentarz

• dragster
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 895
                                              • Honda

Czy nie uważacie że banki maja klientów głęboko w ? Dlaczego nie są otwarte w soboty, choćby tylko do obsługi detalicznej?
                                              Silnik R18A2.

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9942
                                                • Ford

Czy nie uważacie że banki maja klientów głęboko w ? Dlaczego nie są otwarte w soboty, choćby tylko do obsługi detalicznej?
                                                Bo im się to nie opłaca...

A tak z zupełnie innej beczki: co sądzicie o ostatnich "wojenkach", gdzie ludzie uważający się za poszkodowanych przez banki chcą "unieważnić" umowy kredytów hipotecznych we Frankach? Trochę to takie mało poważne jest...
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Z jednej strony racja, bo czasami w soboty jest czas, żeby załatwić to co na tygodniu się nie zdążyło, i na kilka placówek w mieście jedna powinna mieć "dyżur"

a z drugiej strony fizyczna moja potrzeba fizycznych wizyt w banku ogranicza się do wpłatomatu.

Komentarz

• thearchitect
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 166

Zamieszczone przez Agamek12
                                                    A tak z zupełnie innej beczki: co sądzicie o ostatnich "wojenkach", gdzie ludzie uważający się za poszkodowanych przez banki chcą "unieważnić" umowy kredytów hipotecznych we Frankach? Trochę to takie mało poważne jest...
                                                    Jeśli ktoś chciał swego czasu "przycwaniakować" poprawiając swoją zdolność kredytową biorąc zadłużenie we frankach to nie może się teraz tłumaczyć tym, że nie wiedział lub nie został poinformowany o ryzyku kredytowym. To jest jakieś niedorzeczne... Generalizuję, ale kto bierze kredyt na 20-30 lat nie analizując kazdego słówka w umowie?

Komentarz

Pracuję...